Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Roncstemető arrow A második világháborús amerikai hajók festése
A második világháborús amerikai hajók festése PDF Nyomtatás E-mail

Sebestyén Gábor, 2004. október 23. Szombat 11:10

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 27587    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Modern hajók, történeteik

Közel két év munkáját szeretném most közreadni. Nagyjából ennyi időbe telt, míg átnéztem a háttéranyagokat, kifestettem sok-sok színmintát és beszéltem pár emberrel. Talán nem tűnik szerénytelenségnek, ha azt mondom, hogy magyarul még nem láttam ilyen jellegű összefoglaló anyagot. Így tehát úgy gondoltam, hogy megteszem ezt az úttörő jellegű lépést.

Bizonyára megesett már néha, hogy egy makettbolt kirakatában megláttuk egy szép amerikai hajó makettjét és úgy döntöttünk megvesszük. A makett összeállításával aztán nincs is baj, míg el nem érkezünk a festéshez. Sorban jönnek a problémák : a gyártó cég megadja ugyan a festékek számait, de láttunk egy képet ahol a hajó sötétebb vagy világosabb színűre volt festve, sőt valami minta volt rajta. Hogy is van ez ? A másik eset : nem adják meg a festékszámokat, hanem csak annyit írnak, hogy a hajónak ez és ez a része szürke. Na jó, de milyen szürke !?

Megeshet az is, hogy találunk egy jó rajzot vagy fényképet a hajóról, ám a remélt festési utasítás helyett csak ennyi van a kép valamelyik sarkában MS- egy szám és egy dátum. Vagy ilyen színek tűnnek fel : 5N, 5O, 5L stb. Jogos a kérdés : milyenre fessem a hajót ? Milyen színek ezek ?

Az alábbi listával szeretnék egy kis segítséget adni azoknak, akiknek csak az összeállítási rajzon lévő festési utasítás áll rendelkezésére, viszont szeretnének eltérni attól. A lista azonban nem teljes. Először is azért mert csak amerikai hajókra vonatkozik, másrészt csak nagyobb felszíni hajókra ( lévén, hogy a hazai forgalomban ezek makettjei szerezhetők be ). Harmadrészt csak a második világháború időszakára vonatkozik ( a mai modern hajókon már általában egyszínű festést használnak ).

A lista közreadása előtt pedig szeretnék néhány dolgot ismertetni az amerikai hajók álcafestéséről.

Az amerikai haditengerészet a két háború között és a második világháború alatt is, igen intenzív kísérleteket folytatott a hadihajók álcázásának ügyében.

A cél nyilvánvaló volt: olyan álcafestéseket kellett kitalálni, melyek jól elrejtik a hajót az ellenséges megfigyelők elől. Számos mintázatot próbáltak ki, különböző hajókon, különböző időjárási (esős, borult idő, napsütés, köd stb) és fényviszonyok, sőt ! helyszínek (nyílt tenger, partközeli sáv) között.

A kísérletek során közel 60 féle mintázatot fejlesztett ki.

Ezek voltak a MEASURE - ök ( röviden Ms.). Ebből kb. 30 - at használtak nagyobb felszíni hajókon ( rombolótól - csatahajóig ill. repülőgép - hordozóig ). 15 mintázat nem került felhasználásra, 6 - 7 - et tengeralattjárók részére fejlesztettek ki. A többit kísérleti céllal alkalmazták, vagyis egy vagy két hajót festettek az adott színre, ill. kisebb hajókon ( aknaszedők, partraszállító járművek ) alkalmazták őket.

Az 5N, 5O, 5L stb. jelölések a MEASURE - ök színeit jelölik, ezekből 72 volt. Egy színmegjelölés több MEASURE - ben is előfordulhatott.

Amikor 1939-40-ben nyilvánvalóvá vált, hogy Amerika már nem sokáig maradhat -ki az európai eseményekből, a tengerészet egy összefoglaló kiadvány szerkesztésébe kezdett, mely a kísérletek alapján leginkább hasznosíthatónak bizonyult álcafestéseket írta elő.

Ez a kiadvány lett az ún. SHIPS-2, melyet először 1941 januárjában adtak ki.

Ebben Measure 1 - től 9 - ig voltak mintázatok. A színekhez különböző árnyalatú szürke álcafestést írtak elő. Ezt fekete és fehér szín kombinálásával érték el.

1941 szeptemberében felülvizsgálták a kiadványt mivel a tesztek azt bizonyították, hogy a kék árnyalatú színek jobbak mint a szürkék. 4 új mintázatot vezettek be, melyekben a fehér és kék színt kombinálták.

1942 júniusában újabb tesztek elvégzése után új álcafestéseket vezettek be, az 1941 szeptemberi színek összetevőit felhasználva.

1943 márciusában pedig - újabb tesztek elvégzése után - függeléket adtak ki az 1942 - es kiadványhoz. Ebben az eddig bevezetett színekből állítottak össze különböző mintázatú álcafestéseket ( ld. Ms. 31 - 33 ) és két új színt kezdtek alkalmazni.

A kísérletek azonban, mint azt fentebb is írtam, a háború alatt is tovább folytak és hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy nem a szín fontos önmagában, hanem a szín tónusa. Ezért 1944 októberétől semleges, szürke tónusú színek jelentek meg és megváltozott a színek árnyalata és jelölése is.

Mindezek miatt történhet például az, hogy az 1941 - es 5O vagy 5H nem ugyanazok az árnyalatú színek, mint az 1944 vagy -45 - ös változat. A cikk végén a színek ismertetésekor erre az árnyalatváltozásra még vissza fogok térni.

Lássuk tehát a listát !

 

MEASURE 1

1941 januárjától 1941 közepéig alkalmazták az atlanti flotta hajóin a repülőgép - hordozóktól és csatahajóktól kezdve a kisebb hajókig, majd 1941 közepétől 1942 elejéig a csendes óceáni flottánál ugyancsak az összes hajón.

festes_iivh_1.jpg

Színek

 • függőleges felületek : 5D
 • árbocok felső része : 5L
 • fedélzet és vízszintes felületek : 5D ( a csendes óceáni flottánál a fából készült fedélzeten ezt a színt nem használták. )
 • repülőgép - hordozók fedélzete : mahagóni vörös

A fényes, csillogó tárgyakat, felületeket ( pl. reflektorlencsék, ablakok ) bármilyen jelentéktelenek is voltak lefedték, leszerelték vagy az 5D színre festették.

 

MEASURE 2

1941 elejétől 1941 közepéig használták az atlanti flotta rombolóin, cirkálóin és csatahajóin. 1941 közepétől 1942 elejéig pedig a csendes - óceáni flotta néhány cirkálóján és rombolóján.

festes_iivh_2.jpg

Színek

 • függőleges felületek : 5D a vízvonaltól a főfedélzet alatti fedélzetig, utána 5O, majd 5L
 • fedélzet és vízszintes felületek: 5D ( a csendes - óceáni flottánál a fából készült fedélzeten ezt a színt nem használták. )

A fényes, csillogó tárgyakkal ugyanazt kell tenni mint a Measure 1 - nél.

 

MEASURE 3

festes_iivh_3.jpg

Színek

 • függőleges felületek ( árbocok is ) : 5L
 • fedélzet és vízszintes felületek : 5D a fából készült fedélzeten ezt a színt nem használták.

 

MEASURE 4

Az atlanti flottánál alkalmazták 1941 tavaszán, valamint egy század PT hajón a Földközi tengeren 1943 / 44 - ben.

festes_iivh_4.jpg

Színek

 • függőleges felületek : fekete
 • árbocok : 5L ( a PT - ken fekete )
 • fedélzet és vízszintes felületek : 5D
 • repülőgép - hordozók fedélzete : mahagóni vörös

 

MEASURE 5

Ezt a mintázatot festett orrhullám - nak hívták. A cél az volt, hogy az ellenséges megfigyelőket megtévessze a hajó sebességét illetően. Az atlanti és csendes - óceáni flotta nagyobb hajóin ( romboló, cirkáló, csatahajó, repülőgép - hordozó ) alkalmazták 1941 - ben. Nem alkalmazták azokon a hajókon melyek Measure 4 - re voltak festve.

festes_iivh_5.jpg

A képen a USS Chester makettje látható a Measure 2 színeiben és a festett orrhullámmal. A hullám szegélye fehér volt, a belső rész sötétkék vagy sötétszürke.

 

MEASURE 6, 7, 8

Álcafestés volt cirkálók és nehézcirkálók részére. A cél az volt, hogy megtévessze az ellenséges megfigyelőket, pl. egy cirkálót rombolóként azonosítsanak.

festes_iivh_6.jpg
Ez a Measure 6 ! A 6 hüvelykes ágyúkkal rendelkező cirkálót 8 hüvelykes ágyúkkal rendelkező cirkálónak álcázta.

festes_iivh_7.jpg
Measure 7. A 7500 tonnás könnyűcirkálót négykéményes rombolónak álcázta.

festes_iivh_8.jpg
Ez pedig a Measure 8. A 10000 tonnás könnyűcirkálót álcázta kétkéményes rombolónak.

Általánosan annyit írhatok még erről a mintázatról, hogyha a hajótest sötétszínű volt a mintázat világosszürke, ha a hajótest világos színű volt akkor sötétszürke. Másrészt nincs adat arról, hogy 1941 - ben vagy utána alkalmazták volna ezeket az álcafestéseket. Egyedül a Measure 8 - at használták a USS Indianapolis nehézcirkálón 1943 - ban.

 

MEASURE 11

A csendes - óceáni flotta hajóin alkalmazták ezt a mintázatot 1941 utolsó heteitől 1942 februártól - márciusig.

festes_iivh_9.jpg

Színek

 • függőleges felületek ( árbocok is ! ) : 5S
 • vízszintes felületek : 20B

 

MEASURE 12

Az atlanti flotta hajóin alkalmazták 1941 közepétől az év végéig. A Csendes óceánon 1941 decemberétől 1942 áprilisáig.

festes_iivh_10.jpg

Színek

 • függőleges felületek : 5D ( 1941 közepétől kb. 1 hónapig, utána 5S ) Ezt a színt a főfedélzet vonaláig festették, hordozókon a hangárfedélzetig. 5O a felépítmény tetejéig 5H vagy 5L a felépítmény tetejétől árboccsúcsig
 • vízszintes felületek : 20B a fából készült fedélzeteket is ehhez a színhez kell igazítani a tengeralattjárók és repülőgép - hordozók kivételével.

Az Ms. 12 - nek két változata volt még a Measure 12A és Measure 12R. Az Ms. 12A - t 1941 végén alkalmazták az atlanti flotta hajóin. A színek ugyanazok voltak mint az Ms. 12 - nél csak az 5S helyett 5N - t használtak. Az Ms. 12R - t 1941 decemberétől 1942 végéig alkalmazták a csendes - óceáni flotta nagy felszíni hajóin. Itt az 5N, 5O, 5H és a fehér szín mintázatát kombinálták. Létezett még egy 1945 - ös változat is. Itt a színek az alábbiak voltak:

 • függőleges felületek a főfedélzet legalacsonyabb pontjáig: #7 Navy gray, hordozókon a hangárfedélzetig festették ezt a színt
 • további függőleges felületek az árboccsúcsig : #17 Ocean gray
 • fedélzet és vízszintes felületek : #4 Deck gray

Az alábbi képen a USS Washington makettje látható MS 12R festésben 1942-ben.

festes_iivh_11.jpg

festes_iivh_12.jpg

 

MEASURE 21

1942 - től 1944 - ig alkalmazták a csendes - óceáni flotta nagyobb felszíni hajóin. A módosított változatot, 1945 tavaszától.

festes_iivh_13.jpg

Színek

 • függőleges felületek : 5N kivétel nélkül !
 • vízszintes felületek :
  • 20B repülőgép - hordozókon 250N 1942 - ben
  • #21 Flight deck stain 1943- 44-ben

A módosított változathoz két színt használtak: #7 Navy gray - t a függőleges felületekre, #4 Deck gray - t a vízszintesekre.

 

MEASURE 22

Az Ms. 12 és 12A továbbfejlesztett változata. 1942 - től 1945 - ig alkalmazták az atlanti és csendes - óceáni flotta nagyobb felszíni hajóin.

festes_iivh_14.jpg

festes_iivh_15.jpg

Színek

 • függőleges felületek : 5N a fedélzet legalacsonyabb pontjáig 5H a további függőleges felületek
 • fedélzet és vízszintes felületek : 20B
 • repülőgép - hordozó fedélzet :
  • 250N 1942 - ben
  • #21 Flight deck stain 1943 - 44 - ben

A fenti két képen látható az Ms. 22 két változata. A felső a korai változat ( a fedélzetet ugyanolyan sötétkékre kell festeni mint a törzset ! ), az alsó a késői, amit 1944 végétől / 1945 tavaszától alkalmaztak. A színek itt a következők voltak:

 • függőleges felületek a főfedélzet legalacsonyabb pontjáig : #7 Navy gray, utána #27 Haze gray
 • fedélzet és vízszintes felületek: #4 Deck gray

 

MEASURE 31

1943 - tól 1945 - ig használták a csendes - óceáni flotta nagyobb hajóin.

 

festes_iivh_16.jpg

Színek

 • függőleges felületek : az 5O, 5H és fekete mintázata
 • vízszintes felületek : az 5O és 20B mintázata
 • vízszintes felületek hordozókon:
  • #21 Flight deck stain 1943 - ban
  • #21 Flight deck stain ( módosított ) 1944 - 45 - ben

A csatahajók és cirkálók részére fejlesztették ki a Measure 31A - t, melyet azonban csak néhány hajón alkalmaztak 1944 végén és -45 elején.. A függőleges felületek színeinél a fentiek mellett az 5N - t és 5L - t alkalmazták még új színként, a fedélzetet pedig csak 20B - re festették.

 

MEASURE 32

1943 - tól 1945 - ig alkalmazták a csendes - óceáni flotta hajóin.

festes_iivh_17.jpg

Színek

 • függőleges felületek : a fekete, 5N, 5O, 5H, 5L és 5P mintázata
 • fedélzet és vízszintes felületek: 20B ( vagy 20B és 5O mintázata )
 • repülőgép - hordozók fedélzete:
  • #21 Flight deck stain 1943 - ban
  • #21 Flight deck stain ( módosított ) 1944 - 45 - ben

A Measure 32-nek számos alváltozata volt, melyeket 1944 elejétől 1945-ig alkalmaztak. Az alábbi képeken néhány alváltozat látható. A felső kép a törzs, az alatta lévő pedig a fedélzet festését mutatja. A színeket különbözőképp variálták. Volt ahol két színt alkalmaztak a törzsre és kettőt a fedélzetre, de volt ahol három színt a törzsre és kettőt a fedélzetre. Ezeknek az alváltozatoknak a jellegzetessége volt még, hogy vagy csak egy adott hajón, vagy egy adott hajóosztályon alkalmazták őket.

festes_iivh_18.jpg

festes_iivh_19.jpg

festes_iivh_20.jpg

Ez a Measure 32/3d

 

 

festes_iivh_21.jpg

festes_iivh_22.jpg

Ez a Measure 32/2c

 

 

festes_iivh_23.jpg

Ez pedig a Measure 32/6d

 

 

festes_iivh_24.jpg

festes_iivh_25.jpg

Measure 32/21d

 

 

 

MEASURE 33

1943 - tól 1945 - ig alkalmazták a csendes - óceáni flottánál.

festes_iivh_26.jpg

Színek

 • függőleges felületek : a fekete, 5N, 5O, 5H, 5P és 5L mintázata fedélzet és
 • vízszintes felületek : 20B ( vagy 20B és 5O mintázata )
 • repülőgép - hordozók fedélzete :
  • #21 Flight deck stain 1943 - ban
  • #21 Flight deck stain ( módosított ) 1944 - 45 - ben

A Measure 33 -nak is, akárcsak az Ms 32 - nek, szintén voltak alváltozatai. Ezekre pedig szintén az volt jellemző, mint az Ms 32 esetében. Csak egy adott hajón v. hajóosztályon alkalmazták őket.

 

Ezek voltak tehát a felszíni hajókon alkalmazott főbb mintázatok. Most lássuk ezeknek a mintázatoknak a színeit ! Előtte azonban szeretném néhány dologra felhívni a figyelmet !

Mivel igyekeztem olyan makettfestéket ajánlani, amely a hazai forgalomban is viszonylag könnyen beszerezhető, így a megadott színek csak annyira élethűek amennyire ezt a festék lehetővé teszi. Az átváltott színekhez táblázatokból illetve a színminták kifestéséből jutottam hozzá, tehát nem állítom, hogy nem fordulhatnak elő tévedések.

Íme tehát a színtáblázat ! Az első szám arra utal, hogy az adott festékből hány cseppet kell használni. A H betű a Humbrol - ra utal. A H betű utáni szám mutatja a festék számát.

 • 5D Dark gray
  • 1941 - ben vezették be használatát. Az árnyalat eléréséhez ezt a keveréket ajánlom: 16 x H 104 + 8 x H 176 + H 33
 • 5L Light gray
  • 1941 - ben vezették be használatát. 1943 - ig ezt a keveréket ajánlom: 5 x H 34 + 2 x H 104 + H 67
  • 1943 és -44 között volt egy világosabb árnyalatú 5L, melynek leírását sajnos nem sikerült megszereznem. Valószínűleg több fehéret ( 6 - 7 cseppet ) és kevesebb 104 - et ( 1 csepp ) kell alkalmazni és a H 67 - et el kell hagyni. Erre az időszakra is ajánlom azonban a fentebbi formulát. Jelentős változás ugyanis csak 1944 végén történt. Ekkortól kezdve az 5L új jelölést - # 37 Light gray 5L - és árnyalatot kapott. 1944 végétől tehát a H 127 - as festéket ajánlom az 5L kifestéséhez.
 • 5O Ocean gray
  • 1941 - ben vezették be használatát. Itt kétféle árnyalat volt. 1944 - ig ez az ajánlott keverék:6xH 34 + 6xH 104 + 3xH 67
  • 1944 végétől az 5O is semleges árnyalatot és új jelölést kapott Ettől kezdve a jelölés # 17 Ocean gray 5O lett és a H 129-es festéket ajánlom az árnyalat eléréséhez.
 • 5H Haze gray
  • 1941 - ben vezették be használatát. Az ajánlott keverék : 3 x H 34 + 2 x H 104 + H 67 vagy csak a H 145
  • 1944 végétől az új jelölés # 27 Haze gray 5H lett és az árnyalat is megváltozott. Az ajánlott festék : H 128
 • 5S Sea blue
  • 1941 - ben vezették be használatát. Az ajánlott keverék: 2 x H 104 + H 176 + H 25 + H 147
 • 5P Pale gray
  • 1943 - ben vezették be használatát. Igen világos szín volt, az ajánlott keverék : 21 x H 34 + 2 x H 104 + H 67
 • 5N Navy blue
  • 1941 - ben vezették be használatát. 1944 - ig ezt a keveréket ajánlom: 2 x H 104 + H 176.
  • 1944 végén ez a szín is semleges tónust és új jelölést kapott : # 7 Navy gray 5N. Ettől kezdve a H 67 - es festéket ajánlom a szín kifestéséhez.
 • 20B Deck blue
  • 1941 - ben vezették be használatát. Ezt a keveréket ajánlom a szín kifestéséhez:8 x H 189+4x H 67 + 2 x H 182 + 3 x H 164
  • 1942 - ben módosították a színt. Ekkortól kezdve az 5N korai változatához hasonlított az árnyalat, így az arra alkalmazott formulát ajánlom.
  • A szín árnyalata és jelölése 1944 végén változott Az új jelölés # 4 Deck gray 20 lett és a H 182 - es festéket ajánlom a szín kifestéséhez.
 • 250N Flight deck stain
  • 1942 -ben kezdték el alkalmazni. Az árnyalat hasonlított a 20B Deck blue - hoz. Az ajánlott keverék : 5 x H 189 + 2 x H 67 + 1 x H 147.
  • # 21 Flight deck stain: 1943 - ban vezették be.Az ajánlott keverék : 2 x H 104 + H176 + H 34. A módosított változat 1944 - ben került bevezetésre.
  • Mivel árnyalatilag minimális eltérés volt az 5N korai változatához képest, így az 5N formuláját ajánlom a szín kifestéséhez.

Ha valakinek a cikkel kapcsolatban bármilyen kérdése lenne, szívesen állok rendelkezésére a Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. emailcímen keresztül.

Sebestyén Gábor

Felhasznált háttéranyag :


   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. november 19. Hétfő 20:35


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 

Megjelenítve 4 a(z) 4 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (4), English (0)

Írta: Imi () 2004. szeptember 20. Hétfő 22:02

Írta: Imi 2004. szeptember 20. Hétfő 22:02

Nem kell elpirulnod, ez az igazság. Én is egy kicsit konyítok mondjuk a japán, vagy a német hajók festéséhez, de ez messze van a te tudásodtól, ezért mertem mindenkinek javasolni, hogy olvassa el írásodat ebben az ügyben.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Sebi () 2004. szeptember 15. Szerda 11:19

Írta: Sebi 2004. szeptember 15. Szerda 11:19

Ugyan már ! A végén még elpirulok :)

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Imi () 2004. szeptember 13. Hétfő 13:03

Írta: Imi 2004. szeptember 13. Hétfő 13:03

Valóban el kell ismerni, hogy ez az anyag REMEK MUNKA! Nagyon nagy hiányt pótol. Eddig ezt senki sem tudta még ilyen alapossággal feldolgozni, rendszerezni. Különben azt tudnunk kell, hogy Sebestyén Gábor ÁLTALÁBAN a II.VH-s hajók festésének szakértője, nemcsak az amerikai hajók vonatkozásában. Ilyen ügyben véleményét én feltétlenűl kikérném!!! Imi

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: lakosm () 2004. szeptember 10. Péntek 16:22

Írta: lakosm 2004. szeptember 10. Péntek 16:22

elképesztően jó cikket hoztál össze, megint megtudtam valamit amiről eddig nem is tudtam...Gratula!

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Megjelenítve 4 a(z) 4 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.


mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett