Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Sailing ship models arrow Graf Spee építése
Graf Spee építése PDF Print E-mail

By Sebestyén Gábor, on 2005. August 09. Tuesday 21:58

Average user rating :    (0 vote)

Views : 42829    

Favoured : None

Published in : Articles, A modern ship models

Article Index
Graf Spee építése
2. rész
3. rész
4. rész
5. rész
6. rész

A végső lépések a tatrész elkészítéséből, a matricák felragasztásából, a hajó körüli hullámok elkészítéséből és a koszolás-ból álltak. A tatrészre beragasztottam a torpedóvető csöveket, majd felraktam a korlátokat és elkészítettem a feljárókat., végül helyére raktam a tatzászló rúdját. Itt egy apró öntési hibát kihasználva még egy kis tatlámpát is sikerült készítenem.

A matricák nem rosszak, de ebben a méretarányban kissé részletesebbek is lehetnének. Összehasonlításképp hadd említsem meg a Tamiya 1:700-as méretarányú Prinz Eugen nehézcirkálóját, ahol a kis lépték ellenére sokkal részletesebben van kidolgozva a matricalap. Nos, itt a képeken látható módon néztek ki. Egyébként a Heller - azt hiszem érthető okokból - nem egészen a pontos német jelzésekkel adta ki a matricákat. Így a zászlót egy másik készletből pótoltam.Egy matrica pedig hiányzott és sajnos nem tudtam mivel helyettesíteni. Ez nem volt más, mint egy felirat, ami a parancsnoki híd első részén volt, a híd ablakai felett. A chilei Coronel nevű hely volt ráírva, zöld alapon arany betűkkel. Az első világháborúban Spee admirális ott aratott győzelmet a brit hajóraj felett.

A koszolás-hoz, a Humbrol fekete és téglavörös színeit használtam. Mivel a hajót az utolsó békeévben ábrázoltam, így a megjelenített rozsdafoltok és szennyeződések számát a minimumra korlátoztam. Békeidőben ugyanis a legénység több időt tud fordítani a hajó karbantartására.

Az utolsó előtti lépés a hullámok kialakítása volt. Itt a már korábban kékre festett alapot egyszerűen átfestettem fehérrel a makett körül. Sajnos a tatrésznél nem sikerült úgy kialakítanom a hullámokat ahogy szerettem volna.
Végül helyére került a fedélzeti repülőgép is és ezzel a hajó szolgálatra kész lett.
Konklúzió: Ha szabad egy tévés kifejezéssel élnem, akkor azt mondanám, hogy ezt a makettet korhatár nélkül ajánlom mindenkinek. Elég egyszerű megépíteni és némi feljavítással igen mutatós darab készíthető belőle.

 

Felhasznált háttéranyag:

    
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2007. November 19. Monday 20:06


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (0 vote)

 
Comment language: Magyar (13), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett