Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Roncstemető arrow A Bon Homme Richard építése
A Bon Homme Richard építése PDF Nyomtatás E-mail

viola, 2005. november 20. Vasárnap 09:43

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 94787    

Kedvenc : 1

Rovat : Cikkek, Vitorlás hajómakett

Tartalomjegyzék
A Bon Homme Richard építése
2. rész
3. rész
4. rész
5. rész
6. rész
7. rész
8. rész
9. rész
10. rész
Képek a hajóról
12. rész
Háromárbócos befejezése
Hozzáfogtam a BON HOMME RICHARD nevű fregatt építésének.Alapanyaga ami található a ház körül.Bordás építésűre kívánom elkészíteni, az egyik oldalról betekintős (palánkhiány ) módon.Minden fedélzetet ( a nem láthatókat is ) meg szeretném építeni.
Nagyításhoz katt a képre

Az alapanyag: 1"-os gőzölt bükk palló.

Nagyításhoz katt a képre
Némileg felszeletelt állapotban.
Nagyításhoz katt a képre
Néhány elkészült borda.
Nagyításhoz katt a képre
Illesztések a bordán.
Nagyításhoz katt a képre
Az építő állvány.
Nagyításhoz katt a képre
Enyvezés alatti rögzítések.
Nagyításhoz katt a képre
Bordák felerősítése és pozicionálása a gerincre.   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2009. majus 29. Péntek 12:05


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 

Megjelenítve 10 a(z) 46 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (46), English (0)

Írta: bartaszab () 2009. február 15. Vasárnap 20:17

Írta: bartaszab 2009. február 15. Vasárnap 20:17

Szia  
Nagyon szép munka csak dícsérni tudom mint a többiek. Annyi kérdésem lenne, hogy a pontos tervrajzot hol találom meg, mert megépíteném én is. Gondolkodom még azon, hogy a Bounty-t építem meg, de annak a belsejéről nincs tervem és az nem az igazi úgy. Ha tudsz nekem egy elérhetőséget küldeni a tervekkel kapcsolatosa az info@domainbirodalom.hu címre az nagyon megköszönném.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: wercome () 2008. november 03. Hétfő 19:37

Írta: wercome 2008. november 03. Hétfő 19:37

Ez szép nagy munka volt és nagyon látványos lett. Érdekes ez a támasztékos állvány és nem igazán tudom eldönteni, hogy tetszik-e.  
Mivel tudom, hogy az egyre nagyobb kihívásokat keresed, kíváncsi vagyok mi lesz a következő?!

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: moha () 2008. március 08. Szombat 22:49

Írta: moha 2008. március 08. Szombat 22:49

A két referencia linkje mégegyszer. Sajnos a hozzászólásban közöltek úgy nem működnek.... 
 
http://pagesperso-orange.fr/gerard.delacroix/expo/Bonhomme/expo.htm 
http://pic.aceboard.net/img/5500/6250/1164673110.jpg 
 
moha

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: moha () 2008. március 08. Szombat 17:09

Írta: moha 2008. március 08. Szombat 17:09

Üdv mindenkinek!  
Szeretnék egy kicsit nagyobb lélegzetvételű kommentárt írni ehhez a hajóhoz: 
 
Először is, a hajóról egy autentikus tervrajzot ismerünk, ez az ANCRE által kiadott tervrajz, mely a képeket az utolsó oldalon a hajót tartó állványon látható (nagyon szép munka). Egy másik elgondolás az Aeropiccola kitje, amely azonban nagyfokú eltérést mutat az ANCRE tervrajztól. Mivel tehát az állványon az ANCRE tervrajz látható, feltételezem, ez szolgáltatta (volna) az építés alapját. Mivel az ANCRE tervrajza jogvédett, közzé nem tehetem, így a későbbiekben egy, a tervrajz alapján készült hajómakettre fogok hivatkozni. 
 
Első ránézésre feltűnnek a hajón az aránytalanságok. Az utolsó képsoron látszik, hogy számos felszerelés, tárgy nem mérethelyes, a fedélzet túlzsúfolt, alig férnek el az egyes elemek. Az ágyúk teljsen ki vannak tolva tözelő pozícióba, s még így is csaknem beleérnek a kormányállásba és a kötélbakba. Láthatunk olyat is, hogy a visszahúzó kötelek csigái összeérnek ebben az állapotban, tehát feleslegesek, illetve az egyik képen az ágyú jobb hátsó kereke ba van akasztva egy feljáró létra mögé. Sajnos ez szemmel láthaóan rossz. Hasonlóan aránytalan a tatzsebek díszítménye, illetve már sokadjára találkozunk a fizikailag működésképtelen fékkötéllel az ágyúkon. Ez a fékkötélígy semmit sem fékezett, mivel nincs megkötve a hajó oldalán, illetve szokásos módon az ágyúgombra van kötve, ami megint csak rossz. A kötelek elrendezéséről már 2004-ben volt az oldalon cikk GyuSea szerzésében, már ott is láthatóak a Victory ágyúi és a kötelek elrendezése. A fékkötél fixre van kötve, illetve a gomb fölötti gyűrűn van átvezetve. Kontinentális esetben a lafetta közepén, de ezen kívül nincs értelme a létének. A palánkozásról annyit, hogy nem sík, illetve a ferdén levágott palánkokról sehol nem lehet olvasni.... 
 
A továbbiakban a terveknek való megfelelést nézném. Mivel az ANCRE rajzai jogvédettek, nem tehetem közzé, de hivatkozok két, a tervek alapján készült makettre:  
http://pagesperso-orange.fr/gerard.delacroix/expo/Bonhomme/expo.htm 
http://pic.aceboard.net/img/5500/6250/1164673110.jpg 
Ezek alapján a jelen makett szerkezete mindössze nyomaiban hasonlít a tervekre (akárcsak a terveket magukat nézve). Az ágyúablakok helrendezése és száma nem megfelelő egyik feldélzeten sem. A tatzseb felfele és hátrafele keskenyedett, illetve azok a hatalmas ornamentikák sem voltak rajta, amik itt láthatóak. A kormányállás fedett volt, U alakban körbevéve fallal elválasztott helyiségekkel. Ahol ezen a maketten ágyúk állnak a kormányállás mellett, ott valójában üvegezett ablakoknak kellene lenniük egy kabinban. Erről a szintről hiányzik még egy pár ágyú hátulról, ami a tetzseb iszonyatos belógása miatt már nem fért el. Az alsó ágyúsor nyílásai szabályosan, a felső nyílások között, mintegy feles eltolásban kellene legyenek úgy, hogy a három hátsó után már csak minden második nyíláspár között van egy a felette lévő sorhoz viszonyítva. A felső fedélzeten szintén hiányzik 4 ágyúnyílás oldalanként a kormányállás előtt. A "parketta" értelmét nem sikerült fölfedezni a hajó tatján, illetve a korlátok is rettentő aránytalanok, szembetűnő még a kiugró taterkély, mely szintén nem így nézett ki a tervek szerint. 
 
Számos más hibát is fel lehet fedezni, ezek a legszembetűnőbbek. Nyilvánvaló, hogy nagyon sok munka van benne, például az átlapoló padló elkészítése, ami a valóságot tekintve ismét csak helytelen, tehát körülbelül fele ennyi munkából a terveknek megfelelő, arányos makettet lehetett volna építeni. Esztétikai megítélés nem a dolgom, hiszen azt mindenki saját maga dönti el, de alapkövetelménynek tekintem a hajóépítésben azt, hogy a terveknek a lehető legjobban feleljünk meg, illetve fogyeljünk a fizikai értelmére annak, amit csinálunk, s vegyük figyelembe az arányosságokat! 
 
Az alkotó előző modellejeinek türében, melyek nagyon apró hibáktól eltekintve értékesek és jók lettek, ez előtt a hajó előtt teljkesen értetlenül állok. 
 
Üdv: moha

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Írta: allermat () 2008. február 11. Hétfő 12:29

Írta: allermat 2008. február 11. Hétfő 12:29

Továbbra is csak gratulálni tudok! Gyönyörűen ki van dolgozva, igazán igényes munka! Az edényeket miből és hogyan készítetted?

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2007. október 17. Szerda 11:42

Írta: hajómester 2007. október 17. Szerda 11:42

Ez a fékkarika már gumicsont.Valószínű Flamenco megállapitása az igaz. Tehát először a belső palánkozás készült el, és vele egyidőben a vasalatok is helyükre kerültek, ezért a külső héjalás eltakarta. A Wasa hajót másképp építették, de az hogy itt átmegy a külső palánkon is nem bízonyiték arra, hogy csak így lehetett. Ellenpélda a Victory, vagy a Constitution, de a számos napjainkban épült replikánál sem látszik az átvezetés. A BR makettjének francia építője így gondolta, de lehet hogy nem így volt. Egyébként Viola makettje nagyon szép és látványos, minden részletében jól kimunkált.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: viola () 2007. szeptember 27. Csütörtök 11:18

Írta: viola 2007. szeptember 27. Csütörtök 11:18

Két hete láttam a Victoryt Portsmouth ban eredetoben , ott sem látszanak a palánk külső oldalán a vasalatok kölső rögzítései , mert nincsenek. ( készítettem sok képet azokon sem látszik ) Az ágyúcső eredetije egy müanyag ágyú melynek a csöve klónozva lett.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: csónakos () 2007. szeptember 26. Szerda 22:37

Írta: csónakos 2007. szeptember 26. Szerda 22:37

Ahoj! Hát lehet hogy én se értettem volna, nekifutok mégegyszer: az ágyú rögzítésre gyűrűk vannak a hajó oldalfalba-ezt úgy rögzitették hogy átfúrták a hajóoldalát és a külső oldalon egy stiftel rögzítették a gyűrű szárát. Ha csak egyszerűen becsavarják a palánkba mint egy facsavart kiszakadt volna 2-3 tonnától!? Szerintem egy ilyen szintű modellre fel kell rakni-látom nagyon igyekszel ;) Az ágyú mintája hogy készült, mert elég cirkalmas- na ez édekelne! köszi

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: viola () 2007. szeptember 26. Szerda 17:03

Írta: viola 2007. szeptember 26. Szerda 17:03

Az ágyúcsöveket öntöttem , ( klónoztam ) majd festettem. A kötelek így fértek el. A harmadik kérdést meg nem értem ( biztos az én hibám )

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: csónakos () 2007. szeptember 17. Hétfő 21:56

Írta: csónakos 2007. szeptember 17. Hétfő 21:56

Üdv Viola! Lenne néhány kérdésem, a felső ágyúsor csöveit hogyan készítetted és mért nem hasonlít az alsóra Az ágyútalpak visszarúgását megakadályozó kötelet nem fixre kötik? Az ágyútalpkötél rögzítő gyűrűinek a vége látszódni fog a külső palánkon

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Megjelenítve 10 a(z) 46 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

További hozzászólások...mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett