Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Roncstemető arrow A Golden Hind építése
A Golden Hind építése PDF Nyomtatás E-mail

wercome, 2005. február 27. Vasárnap 10:40

Átlagos értékelés :    (2 szavazat)

Megtekintések száma : 93231    

Kedvenc : 5

Rovat : Cikkek, Vitorlás hajómakett

Tartalomjegyzék
A Golden Hind építése
oldal 2
oldal 3
oldal 4
oldal 5
oldal 6
oldal 7
oldal 8
oldal 9
oldal 10
Mióta rátaláltam erre a honlapra, érlelődött bennem a gondolat, hogy több műanyaghajó után belekezdjek egy fahajó építésébe, de mindig halogattam, nem igazán tudtam, hogy is vágjak bele.
Azután felgyorsultak az események: ki tudtam alakítani otthon egy kis műhelyecskét, valamint Siófokon (Hajómakettező Találkozó) nagyon sokat láttam, tanultam, és lendületemben úgy gondoltam, nem lehetetlen megépíteni fából egy hajót. Egy készlet vásárlását eleve elvetettem, mivel nagyon drágának találtam és a műhely felszerszámozásával együtt túl sokba került volna, ezért egyértelmű volt, hogy teljesen saját készítésű lesz a makett.
Hosszas böngészés, töprengés után a Golden Hind elkészítése mellett döntöttem több ok miatt:
  • Szép hajó, de nem túl nagy és bonyolult (csak 12 ágyú van rajta)
  • Elég részletes rajzot találtam (Mamoli)
  • Gyerekkorom egyik kedvenc témája volt a "Királynő kalóza"
  • Nincsenek róla konkrét adatok, ezért egy bizonyos szabadságot kaptam a kidolgozására (szétnéztem: minden elkészített makett különbözik, ki tudja milyen volt az eredeti?!)
Nagyításhoz katt a képre!
Tehát a Mamoli (1:53) rajza alapján kezdtem el. Furcsának találtam ezt a méretarányt, de kezdőként nem akartam belebonyolódni az átalakításba, ezek a rajzok már beváltak!?!

 

Nagyításhoz katt a képre!
Minden szépen haladt, kivágtam a gerincet, a bordákat (4-es rétegelt lemezből), csak a kölcsönkért asztali dekopírfűrész ment tönkre (végül is ez várható és törvényszerű, ha kölcsönkérünk valamit!) és az alkatrészek összerakásakor kiderült, hogy a 10-es borda sem magasságra, sem szélességre, formára nem illik bele a környezetébe. Újat vágtam helyette és igyekeztem kiszobrászkodni a formát. Másodjára talán sikerült, majd a palánkozásnál kiderül.

 

Nagyításhoz katt a képre!
Összeragasztás előtt kiszabtam a fedélzeteket, mivel ezek is pozícionálják a bordákat. Itt is volt egy kis probléma: a kivágások nem az eredeti rajzban megadott helyre kerültek (a fotón jól látszik!). Gondoltam, hogy a nyomtatásnál változott a méretarány, de a hossz és a szélesség jó volt. A fedélzetekhez magam készítettem rétegelt lemezt, mivel sehol nem kaptam 1,5 vastagságút: két 0,7-es furnért száliránnyal keresztben összeragasztottam. Tudom, nem szabványos, mivel mindig páratlan számú lapnak kell lenni, de szerencsére nem húzódott el, tökéletesen lehetett vele dolgozni.

 

Nagyításhoz katt a képre!
Itt csak nyersen feldobáltam a fedélzeteket, hogy látszódjon már valami!

 

Nagyításhoz katt a képre!
Felavattam a körfűrészemet: feldaraboltam a "pallókat". A felsőbb fedélzetek alatti területeken le kell rakni deszkákat, mivel azok felragasztása után körülményes "bebújni". Középen végigvezettem, hogy a padlózat folyamatos legyen.

 

Nagyításhoz katt a képre!
A hajó orr és far részénél tömör betéteket kellett felragasztani. Különösen az orrnál szenvedtem meg: alig mérhető, alig megfogható alakja van, végül kézből kinagyoltam, majd felragasztva adtam meg a végső formáját.

 

Nagyításhoz katt a képre!
Így áll palánkozás előtt.

 

Nagyításhoz katt a képre!
Ledaraboltam a palánkokat, ez persze csak a töredéke az egésznek. Még csinálnom kell csavaros szorítókat és meg kell ennem egy vagdalthús konzervet.

    
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. szeptember 06. Csütörtök 12:35


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (2 szavazat)

 

Megjelenítve 10 a(z) 67 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (67), English (0)

Írta: DBandi () 2012. augusztus 22. Szerda 16:45

Írta: DBandi 2012. augusztus 22. Szerda 16:45

Nagyon szép, nagyon precíz munka! Gratulálok hozzá.! El vagyok ájulva az ötletességedtől és az ügyességedtől a "rászerszámozással" kapcsolatban.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2009. november 04. Szerda 20:32

Írta: hajómester 2009. november 04. Szerda 20:32

A macskafejek átmérője általában megegyezik az árboc átmérőjének a felével (vagy valamivel kisebb) abban a magasságban, ahol a macskafej elhelyezkedik. Tehát minden árbocon más. Más a törzs és más a derék, más a sudárszáron. A többi mérete pedig az átmérőből következik. Erről táblázatot is találsz, ha böngészel a könyvek között.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Johnie () 2009. november 03. Kedd 15:49

Írta: Johnie 2009. november 03. Kedd 15:49

Szia Wercome! A macskafejek után érdeklődnék, milyen fa rudat használtál, hányas fúróval készítetted rajtuk a 3 furatot? Nekiláttam egy saját építésű hajónak és 60 db. macskafejet kellene elkészítenem 3.5-max 4mm átmérővel. Üdv Johnie

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 2 válasz megjelenítése

Írta: zsiri () 2009. június 01. Hétfő 18:15

Írta: zsiri 2009. június 01. Hétfő 18:15

nagyon tetszik a modell. elhatároztam hogy én is megépitem.nagy segitség a képekkel ellátott magyarázatok.GRATULÁLOK.első fa hajód gyönyörű lett .várom a következő modelled.ELNÉZÉST A HELYESIRÁSI HIBÁKÉRT. én a fa megmunkálásában vagyok otthon ,nem a billentyüzet kezelésében.csá.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Johnie () 2009. február 22. Vasárnap 12:19

Írta: Johnie 2009. február 22. Vasárnap 12:19

Nagyon szép a hajó, irigylem a kézügyességed, a türelmed és a kitartásod. Az a kis csónak eszméletlenül tetszik! Alig várom ,hogy még egy összeépített makettet lássak tőled. Csak így tovább!

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: HiHi () 2007. március 12. Hétfő 07:22

Írta: HiHi 2007. március 12. Hétfő 07:22

Egyébként én hallottam olyanról is, hogy a művész ellátó boltokban is lehet kapni olyan speciális papírt, hogy akár egy ceruzarajzra rátéve és átvasalva, majd az átvasalt másoló fóliát, papírt egy másik anyagra téve, és szintén vasalva átvihető.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: HiHi () 2007. március 12. Hétfő 07:15

Írta: HiHi 2007. március 12. Hétfő 07:15

Sziasztok!A vasalható fóliával kapcsolatban, csak annyit fűznék a dologhoz, hogy célszerű olyan márkát vásárolni fóliából, amilyen nyomtatóval nyomtatni fogod. Mert a nyomtatófestékek között kisebb nagyobb különbségek vannak, hasonlóan a cégek által gyártott papírok, fóliák között is. Tehát aki nagyon profi munkát akar készíteni, az vegyen például HP nyomtatóhoz HP fóliát.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: wercome () 2007. március 12. Hétfő 06:41

Írta: wercome 2007. március 12. Hétfő 06:41

Köszi a tippet, jól hangzik, amint lehet kipróbálom és ha sikerül, lecserélem a papírzászlót.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Gateway () 2007. március 11. Vasárnap 13:46

Írta: Gateway 2007. március 11. Vasárnap 13:46

Kedves Hajósmester!Akkor egy kicsit hosszabban a témáról:A speciális fóliát T-Shirt fóliának hívják és több cég is késziti. Jómagam az Avery cég fóliáját használom. Ez kapható folyamatosan a Media Markt-ban. Létezik fehér, illetve sötét szinű alapra vasalható változat. A kivánt ábrát tintasugaras nyomtatóval a fóliára nyomtatjuk és száradás után 180 fokos vasalóval a textíliára vasaljuk. Kihülés után a papirfóliát óvatosan lehúzzuk. Zászlónál természetesen a másik felére is vasalunk. A másik oldal vasalásánál legyünk óvatosak, mert könnyen túlmelegíthetjük a már elkészült oldalt. Ajánlatos valami régi vékony vászondarabon végezni a műveletet. Sőt legajánlatosabb megkérni a feleségünket, hogy segítsen a vasalásnál. (Én is így tettem :) )Nekik nagyobb a rutinjuk...Az illesztést figyelmesen csináljuk mind a két oldalt. (Nyomtatásnál tükörábra!) majd a kész zászlót vágjuk körbe.A módszer jól alkalmazható olyan régi hajóknál (pl. Santa Maria) ahol a vitorlán is látható ábra.Természetesen ilyenkor előre ollózuk körbe a vasalandó mintát.Mivel a festék egy kicsit merevíti a textíliát, használjunk vékony hordozóanyagot.Sok szerencsét a művelethez!Üdvözlettel: Gateway

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2007. március 11. Vasárnap 11:34

Írta: hajómester 2007. március 11. Vasárnap 11:34

Gateway, légy szi irjál erről a zászlótémáról többet, mi a pontos neve, hol kapható, stb? Nekem is a legfőbb problémám, hogy a kész hajóimról hiányoznak a zászlók, nem sikerült olyat készitenem ami elfogadhatóan mutatott volna, és igy inkább nem raktam fel.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Megjelenítve 10 a(z) 67 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

További hozzászólások...mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett