Main page arrow Articles arrow Modeling arrow Tools arrow Hobbi CNC
Hobbi CNC PDF Print E-mail

By Horváth Zoltán, on 2010. July 20. Tuesday 19:32

Average user rating :    (1 vote)

Views : 41568    

Favoured : 2

Published in : Articles, Tools

Article Index
Hobbi CNC
2. rész

Hát jócskán belepte a fűrészpor a számítógépet...  egyszóval: működik!
 

kep_1_sm.png

Találtam egy fenék nélküli rozsdamentes dobozt, amibe bőven belefért a 24V-os tápegység, meg az elektronika. Kapott egy előlapot, amely a képen látható. A nagy piros kapcsoló a főkapcsoló; a nagy piros nyomógomb a sebesség fokozat kapcsolója. Végül egy saját gyártású botkormány a kezdő pozicionáláshoz, meg esetleg a kézi esztergáláshoz. Az egésznek a tetejére csavaroztam az X-Y asztalkát. Összességében így felrögzítve a kínai faesztergára, az asztal felső síkja kb. 4mm-rel alacsonyabb, mint a tokmány tengelye. Ide pont befér egy alkalmas kés – remélem!

 

 

 

 

 kep_2_sm.png

Valahogy így mutat összeállítva. A finom munkákhoz átváltottam fúrógép tokmányra. A megtervezett késtartóm még nincs meg, de elhatároztam, hogy legalább egy próba menetet kipróbálok. A legkisebb faragókés pengéje jónak tűnt esztergakés gyanánt – persze kis igazítást követően. Az asztalhoz két lépcsős leszorító tartozik, ebből az egyik is elegendő volt a kis penge befogására. A kézi próba nem tartott soká: fadarab befogás, megforgatás, majd a botkormányt megragadva esztergálás. Viszi, nem tört el, és nem is repült a szemem közé – megy ez. Jöhet az ész – a számítógép. Program indítás, új fadarab, eszterga indul, START.

 

 

 

 

kep_3_sm.png

Szépen komótosan járkált a kés, és lassan előjött a programban megtervezett oszlop. A képen jól látható a kés és a rögzítése. Mivel a hardware-t már korábban sokat járattam a program írása közben, ezért csak a késen, meg az előtoláson izgultam, mert kést élezni a mai napig nem tudok tisztességesen. Minden egyben maradt, sőt a program egyszer csak bejelzett, hogy ő már kész van. Az oszlop is elkészült! Minőségre csak egy finom csiszolópapíros utókezelést igényelt. Gyorsan daraboltam még nyersanyagot, aztán újra START. Egy-egy munkadarab elkészültével a kés kezdő pozícióba tér vissza, nem kell újra állítgatni... ez már sorozatgyártás.

 

 

 

Most inkább a gépész tapasztalatokról írok, mert azt lényegesebbnek tartom.

A hajtással nem volt gond, szépen tette a dolgát. Az X-Y asztal bőven elég pontos, a
motorok több órás használat után sem melegedtek föl komolyan.

Az általam írt vezérlő programban kisebb hiányosságokat találtam, de ezt hamar orvosolni tudom. Ezek most az esztergálásban nem akadályoztak, ezért hanyagoltam őket.
Egy dolog viszont nagyon fontos: mivel a program számolja a jeladók lépéseit, ezért fontos, hogy a számítógép ne mással szórakozzon – gondolok itt víruskeresésre, meg egyéb per pillanat szükségtelen futó alkalmazásra. Ezért a következőképpen esztergálok: nternet kapcsolat letiltás (hogy ne jöjjön vírus..), víruskereső kikapcsolás, ezután jöhet az szterga program.
Ha már a programról van szó: Delphi 3 programnyelven írtam, ez a régi Pascal folytatása Windows környezetben. Win 98-tól, XP-n, Vistán, és Windows7-en is fut. Különösebb PC igénye nincs, nem is kell erős és gyors számítógép hozzá. A legfontosabb a klasszikus nyomtató port (Dsub 25 – ös anya csatlakozó).

Az esztergálásról: a keskeny kés, pláne ha jól van köszörülve, működőképes ötlet. Az enyém kicsit hajladozott az irányváltások és az újabb fogás után, de tette a dolgát. Alakítottam kicsit a terven - a munkadarab végeire 1-1 mm beszúrást tettem, mert ezzel a késsel nem mertem egy befejező leszúrást sem tenni, de így a méretek jól láthatók és nem kell az oszlopok hosszát becsléssel megadni.
Következő könnyítés: a nyersanyagon eleve bejelöltem a hasznos hosszt, és ezt a jelzést állítottam az alaphelyzetben lévő kés elé – így lehet, hogy a végén a kés a levegőben kever, de akkor már a végső 1mm-es beszúráson munkálkodik, ami számomra haszontalan, ott kifújhatja magát (hűlhet – mondjuk).
Folyamatát tekintve: a START gomb megnyomása után nem sok teendő van, én leginkább előkészítettem a nyersanyagot, hogy gyorsan tudjam újraindítani. Közben azért csak kireszeltem egy komolyabb kést, bár ez mos még kicsit vastagabb. Ezt már tisztességesen tudtam rögzíteni. Szépen dolgozik, de észrevehető a kés vastagságának változása azokon a munkadarabokon, amelyeken keskeny gyűrűk vannak. A gyűrűk kicsit vékonyabbak lettek. Ez normális dolog, elegánsan programból kellene korrigálni – erre még alszom párat. Egyszerűbb kicsit torzítani a terven – legföljebb készül pár próbadarab.

Utóirat:

Jómagam sem hittem, hogy ilyen könnyen beindul a törpe CNC. A hajóépítős időmből kb. két hetet áldoztam rá, de most már biztosan tudom, hogy megtérül a befektetett idő és munka. Nem egy kapkodós gép, de a középső ágyúfedélzethez való belső oszlopaim (12), vizes vödrök, homok tárolók (ezek már fölszerelési tárgyak) 15-15 db mind elkészült a hét végén. Szóval ami kicsi és forgástest, az OK.

Még egy dolog: ha valaki kedvet kapna a kis berendezés megépítéséhez, annak szívesen segítek, a program pedig FREE (de csak ehhez a géphez jó!)   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Last update : 2010. July 25. Sunday 21:30


Users' Comments  RSS feed comment
 

Average user rating

   (1 vote)

 
Comment language: Magyar (1), English (0)

Add your comment
Only registered users can comment an article. Please login or register.

No comment postedmXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Prev   Next >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett