Főoldal arrow Cikkek arrow Modellezés arrow Építés alatt arrow Velencei karakk (1500-ból) építése
Velencei karakk (1500-ból) építése PDF Nyomtatás E-mail

Török András, 2017. július 07. Péntek 14:39

Átlagos értékelés :    (0 szavazat)

Megtekintések száma : 48449    

Kedvenc : Nincs

Rovat : Cikkek, Építés alatt

Tartalomjegyzék
Velencei karakk (1500-ból) építése
2.rész
3.rész
4.rész
5.rész
6.rész

Mint páran észrevették a tavalyi hajómakettes találkozón, hogy új hajóba kezdtem. Ideje megmutatni, hogy mire jutottam és milyen úton.

Elõre közlöm, hogy sok mindenben a flamand karakk építéséhez fogom hasonlítani a hajó építését, ezért elõre is elnézést kérek.

Ezt a tervrajzot az oldalon találtam még valamikor. Némi kutatás után kiderült számomra, hogy az eredeti makett a madridi tengerészeti múzeumban található, és a tervrajzot az alapján rajzolták. Eddigi tapasztalataim alapján célszerûnek találtam a tervrajz teljes digitalizálását, nehogy a bordatervekkel, vagy egyéb építési csomóponttal problémába ütközzek. Az eredeti bordatervek digitalizálása során elõ is került az elsõ probléma. Az eredeti rajz tartalmazza az összes bordát, de sajnos nem mérethelyesen, ezért alapvetõen használhatatlannak bizonyultak. A vonalrajz alapján új bordatervet kellett készítenem. A többit képekben.

 

kep001.jpg A madridi múseum makettje
kep002.jpg Az eredeti vitorlaterv
kep003.jpg A vonalrajz, amely alapján elkészült az új bordaterv
kep004.jpg Az eredeti hosszmetszet. A vonalrajz a bordákat csak a fedélzet vonaláig mutatja, így a dordavégek magassági adatait ebbõl a rajzból kellett kiszerkeszteni.
kep005.jpg Az eredeti fedélzetterv és metszetek.
kep006.jpg Az új bordaterv 3D grafikája. Így szoktam leellenõrizni az elkészült elemek pontosságát.
kep007.jpg Okulva a flamand karakk építésébõl, elõre gondolkodtam, hogy milyen végleges színt kapjon a hajó. A festést szeretném elvetni, mert bár jól is nézhet ki, a fa elveszíti fa jellegét, mûanyagszerûvé válhat tõle a hajó. A neten keresgélve találtam meg Carpaccio olasz festõ mûveit, melyeken pont az adott idõszak földközi tengeri karakkjai láthatóak. A hajótest színe így vizes fapáccal fog készülni.
kep008.jpg A hajótest tömítése terveim szerint folyékony fával fog történni. A képen látható, hogy milyen lehetõségeim vannak a "festésre". A próbák során kiderült, hogy minimum 2 réteg pácra van szükség a felületen, hogy ne legyen foltos a végeredmény (felsõ sor középsõ), a 3 réteg már túl sötétnek bizonyult, bár a festményeken is elég sötétek a hajótestek.
kep009.jpg Következzék az eddigi eredmény. Mint látható a menetes száras hosszmerevítést megtartottam, bár pepecs összecsavarozni, de biztos, hogy nem esik szét a váz, akármilyen terhelésnek is teszem ki.
kep010.jpg A flamand karakkhoz képest, ennél a hajónál odafigyelek, hogy a hajótest belsõ oldala nem volt héjjalva, így a bordavégekre különös tekintettel kell lennem. A fedélzet felkerülése után a bordák kivágásaiba kerülnek majd a méretre vágott és lecsiszolt bordavégek.
kep011.jpg A hajótest a tavaly szeptemberi találkozó után megkapta a teljes burkolatot, a gerinc is a helyére került, csak még nincs beragasztva. Sokat kell még csiszolni addig.
kep012.jpg Az orrtõkén látható bemarás fogja segíteni a fedélzet feletti palánkozás rögzítését. A fedélzeten áll régi segítségem, aki bemutatja a hajó valós méretét. Mellesleg õ segített a flamand karak építésénél is.


   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2019. április 17. Szerda 12:31


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (0 szavazat)

 

Megjelenítve 2 a(z) 2 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (2), English (0)

Írta: wercome () 2016. április 06. Szerda 14:33

Írta: wercome 2016. április 06. Szerda 14:33

Örülök, hogy alakul a hajód. Kicsit sajnálom, hogy megint festetted, így nem látszódnak olyan jól a palánkok, persze összességében azért az előzőnél sem volt feltűnő. Gondolom most jönnek a felépítmények, az lesz az igazi ácsolás!

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: wercome () 2015. február 26. Csütörtök 08:37

Írta: wercome 2015. február 26. Csütörtök 08:37

Nagyon jó, tetszik, egyébként is kedvenceim a középkori "egyszerűen "ácsolt hajók. Idáig jó a palánkozás, a pácolás pedig sokat fog rajta dobni. A folyékony fával azért csinálnék egy kísérletet, már pácolásilag, nem tudom mennyire fogja be a pác. Nagy érdeklődéssel várom a fejleményeket!

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 1 válasz megjelenítése

Megjelenítve 2 a(z) 2 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.


mXcomment 1.0.5 © 2007-2024 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett