Főoldal arrow Cikkek arrow A Golden Hind építése
A Golden Hind építése PDF Nyomtatás E-mail

wercome, 2005. február 27. Vasárnap 10:40

Átlagos értékelés :    (2 szavazat)

Megtekintések száma : 57677    

Kedvenc : 5

Rovat : Cikkek, Vitorlás hajómakett

Tartalomjegyzék
A Golden Hind építése
oldal 2
oldal 3
oldal 4
oldal 5
oldal 6
oldal 7
oldal 8
oldal 9
oldal 10

Nagy nehezen elkezdtem a vitorlák készítését, ugyanis ha egy új, teljesen idegen dologgal találkozom, akkor azt „jól meg szoktam gondolni”. A varrás is ide tartozik, nem gondoltam volna, hogy egyszer varrógép elé ülök! Kezdésként két napig a varrógépet próbálgattam: a gombok, kallantyúk mit változtatnak, milyen szoros féket érdemes használni, hogy kell befűzni az alsó és felső szálat, tudok-e egyáltalán egyenesen haladni…,stb.

Beszereztem a vitorlaanyagot, hogy milyet, ne kérdezzétek! Bementem a „rőfösboltba” és kértem a legvékonyabb, fehér vászonszerű anyagot, lényeg, hogy ne selyem vagy tiszta műszál legyen. Végül persze megint kiderült, hogy mire kell ( már megnézegettek egyszer, mikor tolómérővel mentem cérnát venni!), de azért segítettek és a készletből sikerült kiválasztani ezt a szerintem egész jó és kezelhető anyagot. Amint látható a vásznat kifeszítettem és pontosan felrajzoltam a körvonalat, a hajtásokat és a varrási vonalakat is.

A dolog szépsége az volt, hogy a Mamoli vitorlák nélküli makettet készített, így nem volt vitorlarajz hozzá, ezért innen-onnan összeszedegettem rajzokat, méricskéltem, tervezgettem…

Kiszabtam a vitorlákat, megcsináltam a függőleges összevarrások imitálását, ezeket elég gyorsan és egyenesen lehetett varrni. Ezután a vitorla szegéséhez visszahajtottam az anyagot és levasaltam.

A szegést eléggé a szélén kellett varrni, így a varrógép tappancsa és továbbítója hajlamos volt félrenyomni az anyagot, pedig ezen a részen látszik meg legjobban, ha nem párhuzamos a vitorla széle és a szegővarrás. Ezért készítettem egy kis segédeszközt: egy fa lécre ( ami egyenes!) csiszolópapírt ragasztottam, ez jól tapad a vitorlaanyaghoz (mint a tépőzár).

Ráfodítva az anyagra és nekinyomva a tappancshoz leszorítóként és vezetőként is funkcionált, így óvatosan tolva egyenes és párhuzamos lett a varrás. Általában a vége fele szeretett volna kicsavarodni az anyag, de egy kis ellentartással irányba lehetett tartani.

Egy oldal be van szegve.

Megvarrva az összes vitorla, egy időre elég volt a gépi varrásból! Nem vállalok öltönyt, kosztümöt!

A vitorla szegéséhez hozzátartozik a kötél felvarrása, ezt már kézzel öltögettem a TV előtt, mint öreganyám a hímzést. Tulajdonképpen ez elég jól haladt, a rengeteg öltés ellenére is.

Azt hiszem a füleket egy kicsit nagyra hagytam, legközelebb erre figyelnem kell, mert felszerelésnél idétlenül néznek ki.

Elmaradtam a dokumentálásban, itt már tulajdonképpen szerelésre kész a vitorla.Amikről nincs fotó: Csináltam egy kis lyukasztót (mint a bőrlyukasztó) 1 mm-es furattal, ezzel ütöttem ki a toldatvitorla és a vitorlarúd felkötéséhez szükséges lyukakat. Felkötöztem a toldatvitorlákat, majd így együtt kis időre teába áztattam, hogy ne fehérek maradjanak. Ezután felcsomóztam a vitorlákat a rudakra, majd az előre megkötözgetett csigákat is felszereltem.

A csigákat a hajóra is a megfelelő helyekre felkötöztem, a vitorlák felszerelésénél már csak be kell fűzni a köteleket. Talán az egyik leglátványosabb folyamat lesz, mikor felhúzom a vitorlákat!   
Idézés a honlapján
Kedvenc
Nyomtatás
Küldés levélben

Utolsó frissítés : 2007. szeptember 06. Csütörtök 12:35


Olvasók hozzászólása  Hozzászólás RSS küldése
 

Átlagos értékelés

   (2 szavazat)

 

Megjelenítve 10 a(z) 67 hozzászólásból

Hozzászólás nyelve: Magyar (67), English (0)

Írta: DBandi () 2012. augusztus 22. Szerda 16:45

Írta: DBandi 2012. augusztus 22. Szerda 16:45

Nagyon szép, nagyon precíz munka! Gratulálok hozzá.! El vagyok ájulva az ötletességedtől és az ügyességedtől a "rászerszámozással" kapcsolatban.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2009. november 04. Szerda 20:32

Írta: hajómester 2009. november 04. Szerda 20:32

A macskafejek átmérője általában megegyezik az árboc átmérőjének a felével (vagy valamivel kisebb) abban a magasságban, ahol a macskafej elhelyezkedik. Tehát minden árbocon más. Más a törzs és más a derék, más a sudárszáron. A többi mérete pedig az átmérőből következik. Erről táblázatot is találsz, ha böngészel a könyvek között.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Johnie () 2009. november 03. Kedd 15:49

Írta: Johnie 2009. november 03. Kedd 15:49

Szia Wercome! A macskafejek után érdeklődnék, milyen fa rudat használtál, hányas fúróval készítetted rajtuk a 3 furatot? Nekiláttam egy saját építésű hajónak és 60 db. macskafejet kellene elkészítenem 3.5-max 4mm átmérővel. Üdv Johnie

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

» Az összes 2 válasz megjelenítése

Írta: zsiri () 2009. június 01. Hétfő 18:15

Írta: zsiri 2009. június 01. Hétfő 18:15

nagyon tetszik a modell. elhatároztam hogy én is megépitem.nagy segitség a képekkel ellátott magyarázatok.GRATULÁLOK.első fa hajód gyönyörű lett .várom a következő modelled.ELNÉZÉST A HELYESIRÁSI HIBÁKÉRT. én a fa megmunkálásában vagyok otthon ,nem a billentyüzet kezelésében.csá.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Johnie () 2009. február 22. Vasárnap 12:19

Írta: Johnie 2009. február 22. Vasárnap 12:19

Nagyon szép a hajó, irigylem a kézügyességed, a türelmed és a kitartásod. Az a kis csónak eszméletlenül tetszik! Alig várom ,hogy még egy összeépített makettet lássak tőled. Csak így tovább!

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: HiHi () 2007. március 12. Hétfő 07:22

Írta: HiHi 2007. március 12. Hétfő 07:22

Egyébként én hallottam olyanról is, hogy a művész ellátó boltokban is lehet kapni olyan speciális papírt, hogy akár egy ceruzarajzra rátéve és átvasalva, majd az átvasalt másoló fóliát, papírt egy másik anyagra téve, és szintén vasalva átvihető.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: HiHi () 2007. március 12. Hétfő 07:15

Írta: HiHi 2007. március 12. Hétfő 07:15

Sziasztok!A vasalható fóliával kapcsolatban, csak annyit fűznék a dologhoz, hogy célszerű olyan márkát vásárolni fóliából, amilyen nyomtatóval nyomtatni fogod. Mert a nyomtatófestékek között kisebb nagyobb különbségek vannak, hasonlóan a cégek által gyártott papírok, fóliák között is. Tehát aki nagyon profi munkát akar készíteni, az vegyen például HP nyomtatóhoz HP fóliát.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: wercome () 2007. március 12. Hétfő 06:41

Írta: wercome 2007. március 12. Hétfő 06:41

Köszi a tippet, jól hangzik, amint lehet kipróbálom és ha sikerül, lecserélem a papírzászlót.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: Gateway () 2007. március 11. Vasárnap 13:46

Írta: Gateway 2007. március 11. Vasárnap 13:46

Kedves Hajósmester!Akkor egy kicsit hosszabban a témáról:A speciális fóliát T-Shirt fóliának hívják és több cég is késziti. Jómagam az Avery cég fóliáját használom. Ez kapható folyamatosan a Media Markt-ban. Létezik fehér, illetve sötét szinű alapra vasalható változat. A kivánt ábrát tintasugaras nyomtatóval a fóliára nyomtatjuk és száradás után 180 fokos vasalóval a textíliára vasaljuk. Kihülés után a papirfóliát óvatosan lehúzzuk. Zászlónál természetesen a másik felére is vasalunk. A másik oldal vasalásánál legyünk óvatosak, mert könnyen túlmelegíthetjük a már elkészült oldalt. Ajánlatos valami régi vékony vászondarabon végezni a műveletet. Sőt legajánlatosabb megkérni a feleségünket, hogy segítsen a vasalásnál. (Én is így tettem :) )Nekik nagyobb a rutinjuk...Az illesztést figyelmesen csináljuk mind a két oldalt. (Nyomtatásnál tükörábra!) majd a kész zászlót vágjuk körbe.A módszer jól alkalmazható olyan régi hajóknál (pl. Santa Maria) ahol a vitorlán is látható ábra.Természetesen ilyenkor előre ollózuk körbe a vasalandó mintát.Mivel a festék egy kicsit merevíti a textíliát, használjunk vékony hordozóanyagot.Sok szerencsét a művelethez!Üdvözlettel: Gateway

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Írta: hajómester () 2007. március 11. Vasárnap 11:34

Írta: hajómester 2007. március 11. Vasárnap 11:34

Gateway, légy szi irjál erről a zászlótémáról többet, mi a pontos neve, hol kapható, stb? Nekem is a legfőbb problémám, hogy a kész hajóimról hiányoznak a zászlók, nem sikerült olyat készitenem ami elfogadhatóan mutatott volna, és igy inkább nem raktam fel.

 

» Válasz erre a hozzászólásra...

Megjelenítve 10 a(z) 67 hozzászólásbólHozzászólás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.
Belépés vagy regisztráció szükséges.

További hozzászólások...mXcomment 1.0.5 © 2007-2020 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved
 
< Előző   Következő >

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett