Main page arrow Forum
Hajomakett.hu Fórum
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Vá: Vastagsági gyalugép (1 viewing) (1) Guests
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: Vá: Vastagsági gyalugép
#5121
Fatih (User)
Újonc
Posts: 13
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Vastagsági gyalugép 9 Year, 11 Month Karma: 0  
Időszerű lett egy gyalugép beszerzése. Természetesen ahogy eddig is, a gép elkészítését választottam. Nem nehéz rájönni, hogy miért
Ami a legtöbb fejtörést okozta, hogy miből legyen a gép forgókése. Végül is hajómester ötletét " lekoppintva", egy forgó ceruzahegyező kését használtam fel. Ezúton is köszönöm neki.Tehát az alap megvan, nekilehet állni a gép elkészítéséhez. Az eredeti tengelyt eldobtam, mert pontos munkához teljesen alkalmatlan volt. Az új tengely megcsinálása egyben az eszterga gépen főpróbája is volt. Két 12mm-es féltengelyt készítettem 6001-es csapágyakhoz illesztve. A két féltengely közé van szorítva a ceruzahegyezőből kiapplikált kés. A többi rész megcsinálása már gyerekjáték volt. a gép "háztető" formája a porelszívást tesz hatékonnyá, mert nem kéne az egész környéket faporral beteríteniGondolom természetes, hogy a kipróbáláskor a lehető legvékonyabbra akartam gyalulni a "deszkámat" amit még biztonsággal tud a gép. Megközelítőleg 0,3 mm-es lett. Ez alá nem ment mert eltört a kezemben a léc. Később lehet, hogy megcsinálom a gépi előtolást is, akkor már csak a fa rostjai döntik el a minimális méretet. Ámbár nem hiszem, hogy egy hajómodell igényelne ilyen vastagságot.
Ellenben a kívánt méretet gond nélkül belehet állítani. Itt például 1 mm-es palánkot készítettem, az eredeti vastagsága 1,5 mm volt. ennél vékonyabbat a fűrészgépemmel nem tudok vágni, kellő biztonság mellet.A vastagsági gyaluról több kép itt van: http://www.sailboatmodel.info/gallery/index.php
 
Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#5122
csonakos (User)
Tag
Posts: 54
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Vá: Vastagsági gyalugép 9 Year, 11 Month Karma: 3  
Szia Gábor!
Tetszik a gyalugép az egyszerűsége és a kés élezése a legjobb minőséget adja a csavart hornya miatt. Amikor kerestem gépet én is ilyen élezésűt akartam. Nagyon kicsi az ellenállása ennek a formának, mert nem szakít hanem nyír. De ezt a formát az élezése miatt nem használják ma már. Szerintem nem kell gépi előtolás ehhez a késhez, részben bonyolult és gépmunka igényes feladat. Milyen széles anyagot tudsz vele gyalulni, és milyen faanyagot próbáltál?
 
Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#5123
Fatih (User)
Újonc
Posts: 13
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Vá: Vastagsági gyalugép 9 Year, 11 Month Karma: 0  
A kés hossza 29mm és a teljes szélességben használható. Elsőre fenyővel próbáltam ki, mert ez a "legérzékenyebb" az tömörsége miatt, nagyon szép felületet kaptam. Keményfából most csak bükköm van, azt szinte polírpapír minőségre gyalulja. A leírásban elfelejtettem írni... A fordulat szám 2000 rpm re van állítva. A próbák alapján ez a minimális fordulat amely felet már nem változik a megmunkálás minősége, ellenben a csapágyak és a szerkezet terhelése ennél a fordulatnál nem jelentős.
Az élezés nekünk modellezőknek nem probléma, mivel hajómester tapasztalatára hagyatkozva tartós a kés éle, de ha elkopna akkor egy új ceruzahegyező megoldja a problémát. ezt 1600Ft-ért vettem, de minden utánjárás nélkül... megláttam és azonnal megvettem (türelmetlenség)
 
Logged Logged  
 
Last Edit: 2013/07/04 09:41 By Fatih.
  The administrator has disabled public write access.
#5124
hajómester (User)
Fanatikus Tag
Posts: 203
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Vá: Vastagsági gyalugép 9 Year, 11 Month Karma: 2  
Szia Fatih!
Gratulálok, nagyon szép, igényes munka. Az enyém ehhez képest csak barkácsolás.
Felvetődött a késélesség tartóssága.
Ha valaki csak a saját modellje építéséhez gyalulja vele az anyagot, talán sose kopik el.
A ceruzahegyezőben sem a fa, hanem a grafit teszi tönkre.
Fatih tapasztalni fogod, hogy milyen sok segítséget jelent majd.Bármilyen lécet, palánkelemet kell majd előállítani pillanatok alatt kész van pontos vastagságban, simára munkálva.
Én tapasztaltam egy kis hiányosságot nála a ferde élezése miatt. Hajlamos a vékony, kis felfekvésű léceket csavarni, amelyek ennek következtében nem derékszögű keresztmetszetet, hanem paralelogramma alakot vesznek fel.
Ezért ezeket gyalulás közben ellenkező oldalra forgatva váltva gyalulom le, mert így visszavágja az előző csavarást.
A széles lapos léceknél persze semmi gond nincs.
Úgy is lehet ezen segíteni, ha az asztalra egy vékony vezetőlécet teszek, mert a munkaanyagot ennek szorítja, ami kizárja a csavarást.
Egy dolgot nem tudtam kiolvasni a képekből, milyen módon működik az asztal emelése-sűllyesztése. Ez érdekelne, mert én csak egy primitiv megoldást tudtam kitalálni.
Mégegyszer gratulálok. Jó hajóépítést.
 
Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
#5125
Fatih (User)
Újonc
Posts: 13
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Vá: Vastagsági gyalugép 9 Year, 10 Month Karma: 0  
Köszönöm, hogy értékelitek a gépet. Remélem, hogy segíttetettem vele más kezdőnek is akinek szintén korlátozott lehetőségei vannak a "gyári" gépekkel kapcsolatban.

Ezen a képen látszik az asztalhoz rögzített két vezető sin. Több funkciójuk van... 1., A jobb oldalinak szorítja a kés az anyagot, a bal oldali pedig a maximalizált anyag szélességet állítja be., azért hogy a késnél szélesebb anyagot ne "küldjek be" véletlenül sem. 2., Ez a két vezető szorítja le a 40 mm széles lapos acélt a fa asztalhoz.A magasság állítást úgy oldottam meg hogy az asztal aljába horonymarással beillesztettem egy laposvasat, amiben két M8-as és egy M6-os menet van. Az M8-asokba megy az a két műanyag fejű csavar ami a képen látszik. ezek fellazítása után az asztal mozgatható kb 70mm magasságban. Az M6-os pontosan a kés tengelyével fut, és egy "mutató" van hozzá erősítve, ami egy mm beosztású skálán mutatja az aszal a késhez viszonyított relatív távolságát. Egy műanyag vonalzó darab van besüllyesztve a gép oldalfalába, és a vonalzó mögötti részt fehérre festettem. Így jobban leolvasható a méret.

Itt http://www.sailboatmodel.info/gallery/index.php?langue=hu lényegesen nagyobbak a képek. jobbanlehet látni a részleteket.

Az asztal állítás azért ennyire "egyszerű" és nehéz pontosan állítani (azért némi figyelemmel belehet), mert a később elkészülő gépi előtolás meghajtását, nem tudom hogy a gép testen belül, vagy kívül helyezem el. Az már biztos, hogy a motor egy rossz videomagnó motorja lesz, valamilyen tranzisztoros fordulatszám szabályozással. Ami hiányzik hozzá az egy varrógép "belső" hajtása. Az megfelelő lenne, mert az lapos lánccal van megoldva és a hossza is kb megfelelő lenne. A bordás szíjat elvetettem mivel még nem láttam 10mm-nél keskenyebbet, ami persze nem jelenti azt, hogy nem is létezik.

Ha ez megvan akkor a függőleges mozgatást egy 10*1 mm-es csavarral oldom meg a porszívó "kémény" mellett. Annak a pontossága bőven jó hisz egy teljes fordulat 1 mm lineáris mozgást ad.
 
Logged Logged  
 
Last Edit: 2013/07/08 16:13 By Fatih.
  The administrator has disabled public write access.
Go to top Post Reply
Powered by FireBoardget the latest posts directly to your desktop

www.hajomakett.hu
Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett